pro objednávky nad 1.500 Kč
zdarma a bez rizika
s kvalitními produkty
máme otevřeno 24 hodin denně
Zelený čaj z jihojaponské Kagošimy„Co je BENIFUUKI?“ Je to odrůda čaje Camellia sinensis L. – kultivar „Benifuuki“.Tato odrůda je silného vzrůstu a velmi odolná vůči chorobám. Listy mají nádhernou vůni. Výroba – lehká oxidace a pouze mírné pomletí listů – se trochu podobá zpracování oolongů. Čaj se však pouze nezahřívá, ale je též vystaven působení horké páry. Tak vzniká dojem, že čaj byl sušen na pánvi. Jemná částečná fermentace navíc probíhá na tmavém, chladném místě s nízkou teplotou a nikoliv na světlém, teplém místě, jak tomu je v případě oolongů. Proto u Benifuuki téměř nedochází k oxidaci a udržuje si svou zelenou barvu.Pouze konečné zpracování, tj. další sušení a mletí, probíhá stejně jako u čaje oolong. Další charakteristikou je jeho vysoký obsah speciálního epigalokatechingalátu, EGCG3, který se připisuje tomuto rostlinnému druhu a intenzivnímu spaření. V Japonsku se proto BENIFUUKI považuje za speciální léčivý čaj proti alergiím.Příprava:Čaj Benifuuki by se měl zalévat vodou s vyšší teplotou (80–90°C) a může se louhovat déle než tradiční kabusecha, aby se plně rozvinula jeho chuť. Doporučujeme dva až tři nálevy. Barva nálevu tohoto čaje z prvního sběru není tmavě zelená, ale světlá a jasná. Prvním dojmem je svíravá chuť. Tento výborný hořký tón je završen intenzivní květinovou vůní připomínající konvalinku, pryskyřici a med. V závislosti na dávkování a době louhování se čaj může podávat jemný, jemně nahořklý nebo hořký.